Lite skötselråd för din keramiska kniv för att den skall hålla längre.
En keramisk kniv är skörare än en stålkniv vilket gör att den måste handskas med varsamhet. En keramisk kniv är mycket vass och behåller skärpan mycket längre än en stålkniv så länge man sköter sin keramiska kniv korrekt.
De har en glattare yta, vilket också gör att matvarorna inte sugs fast på eggen när man skär. Tar dessutom inte åt sig syror från frukt och grönt.
Det är riktigt svårt att själv slipa en keramisk kniv. För slipning krävs ett diamantbryne och utförs säkrast av specialist
Att tänka på:
-
Använd inte kniven för att skära i djupfryst mat eller kött med ben. Då kan det gå flisor i eggen.
-
Böj inte bladet då det kan gå av.
-
Tappa inte kniven.
-
Diska för hand och inte i diskmaskin.
-
Använd endast skärbrädor av trä och plast. Skär inte på sten eller keramik.
-
När du inte använder kniven förvara den med bladskyddet på alternativt i ett knivställ.​